1.SCURT ISTORIC Infiintata in anul 1927 conform unor documente de arhiva, scoala noastra a purat de-a lungul anilor mai multe denumiri.In urma cu 70 de ani , in 1952 ,”Scoala mixta Aparatorii Patriei” cum se numea la cea vreme se muta in noul local din Strada Cpt. Eremia Popescu Nr.27, unde functioneaza si in prezent sub denumirea de “Scoala Gimnaziala General Eremia Grigorescu”. Inca de la inceputuri, in ciuda a numeroase greutati, a conditiilor dificile in care au trebuit sa-si desfasoare activitatea, a mediului socio-cultural din care proveneau majoritatea scolarilor, nu chiar favorabil, generatiile de elevi au beneficiat de harnicia ,profesionalismul si talentul unor dascali inimosi si devotati.Consemnari unor asemenea aprecieri se regasesc in documentele scolare, unde Inspector Scolar G.A. Enea mentiona in anul 1946: “E o scoala de dascali buni si muncitori, priceputi si patrunsi de simtul datoriei” iar 2 ani mai tarziu in anul 1948, Inspector General E.Diaconescu Arges nota : “Socotesc ca la aceasta scoala colegii nostri au muncit cu tot sufletul.Felicit pe toti colegii pentru munca exceptionala pe care au desfasurat-o in conditii extreme de grele …” .

2.GENERALUL EREMIA GRIGORESCU – EROUL DE LA MARASESTI: Ofiţer superior cu înaltă pregătire intelectuală şi militară, energic şi temerar, cu o condiţie exemplară în toate situaţiile, Eremia-Teofil Grigorescu s-a nascut la  28  noiembrie 1863, in Golătei, lângă Târgu Bujor.Un Specialist militar de înaltă pregătire, comandant demn, curajos, cu viziune pragamatică şi modernă în operaţii tactice şi strategice în condiţii reale de război,  Eroul naţional de la Oituz şi Mărăşeşti (1917) si-a înscris emblematic numele între iluştrii comandanţi militari români care au semnat file de glorie în istoria militară românească.

              A fost decorat cu : Ordinul „Mihai Viteazul”, cl. a III-a (august 1916), fiind primul general român care primea această decoraţie „pentru acte de bravură în faţa inamicului” si : Ordinul „Mihai Viteazul”, cl. a II-a (1907), Ordinul „Companion of The Bath” al Marii Britanii , Ordinul „Legiunea de Onoare”, în grad de Mare Cruce, a Republicii Franceze , Ordinele Imperiale ruseşti „Sfântul Gheorghe”, în grad de Mare Cruce, şi „Sfânta Ana”, cu spadă , citat în Ordine regale de zi (31 Decembrie 1916) şi Ordine ale Armatei de Nord de generalul Constantin Prezan (7 octombrie 1916). În perioada 30 iulie 1917 – 1 iulie 1918, generalul de divizie Eremia Grigorescu a îndeplinit funcția de comandant al Armatei 1. Generalul a fost înmormântat inițial în cimitirul din Mărășești, cu onoruri militare, iar osemintele sale au fost reînhumate pe 29 august 1924 în corpul central al Mausoleului de la Mărășești.  Nicolae lorga scria la dispariția eroului de la Mărășești: „Generalul care se coboară în mormânt după ce așa de frumos l-a luminat o așa de frumoasă glorie a însemnat pentru poporul nostru mult încercat, în suprema lui criză, reazimul pe care nimic nu l-a putut zgudui.”

3.SCOALA IN PREZENT : Astazi, peste 45 de cadre didactice dedicate duc mai departe traditia inaintasilor si se preocupa de educarea, instruirea si pregatirea pentru viata a peste 750 de elevi. Vechea cladire s-a extins treptat si si-a imbogatit baza materiala, ajungand astazi sa fie o scoala moderna: doua corpuri de cladire A si B reabilitate prin programul B.E.I. , 29 Sali de clasa, laboratoare de fizica, chimie, biologie, cabinete : invatamant primar, consiliere psiho-pedagogica, biblioteca cu 11.307 volume, sala de sport, cabinet medical, cabinet stomatologic, 10 grupuri sanitare, laptopuri in fiecare sala de curs conectate la internet, copiatoare, imprimante,  statie de amplificare cu sonorizare interior/exterior. In decursul a 70 de ani de existenta , efortul dascalilor nostri s-a reflectat in rezultatele si realizarile elevilor.

Personalitati ale vietii cultural-artistice sau sportive precum : Gheorghe Cozorici (actor al Tetatrului National Bucuresti) , Mitica Popescu (actor al Teatrului Mic), Mircea Lucescu (maestru al sportului), Alexandru Ghildus (designer reputat) si altii au pasit pragurile scolii naostre ca  elevi. Activitatile realizate cu elevii pe plan cultural-artistic si sportiv ne-au adus recunoasterea in confruntarile la nivel municipal sau national , precum si la concursurile si olimpiadele scolare.  O zona verde intinsa, ce inconjoara unitatea asigura cu climat placut vizual si racoros , mai ales pe timp de vara, iar curtea unitatii beneficiaza de un teren de sport sintetic, unde se desfoara orele de educatie fizica in aer liber.